top of page

TABLOU DE RANKING LOCAL

LOC    Numele si Prenumele                     punctaj         HB (A/C)

​1.          Georgescu Cristian                          70                  35/36

2.          Negrutiu Calin                                 64                  51/35           

3.          Ardelean Adrian                              54                  32/32

4.          Dinu Daniel                                      48                  24/30    

5.          Mereniuc Dusan                              42                  0 /29

6.          Iuliu Ciupe-Vaida                            36                 22 /22

7.          Sfiraila Alex                                     34                  22/ 0

8.          Veres Attila                                      32                   0 /24

9.          Porcolean Marius                            32                  27/ 0

10.        Isfa Cosmin                                      28                  0 / 0

11.         Polgar Tiberiu                                  22                  0 / 33

12.         Bobirc Casian                                   16                 0 / 31

13.         Comlosan Alexandru                       8                  0 / 0

14.         Negru Alexandru                              0                  0 / 0 

​

Norme , desfasurare si reguli
privitoare la activitatea de snooker

(in spiritul Regulamentului de Snooker, pentru jucatori si spectatori)

I. Sezonul competitional 2013 se va desfasura dupa urmatorul program:


      •    __________________________________________
      •    __________________________________________

      •    __________________________________________

      •    __________________________________________
      •    __________________________________________
      •    __________________________________________
      •   __________________________________________
      •    __________________________________________ (in constructie)


ATENTIE!   Jocurile oficiale (atat cele din Liga cat si cele din Turneele de Ranking, Campionat National, Pot Black, intalniri interjudetene etc) sunt valabile doar daca sunt jucate pe mesele de la Salon de Biliard UTA !


II. Comitetul de Organizare si Permanenta (COP)

COP este momentan redus la cei doi organizatori (Calin Negrutiu si Iuliu Ciupe-Vaida), care propun competii sau modificari de regulament, intreband pe ceilalti jucatori direct sau prin intermediul site/facebook/etc, publicand deciziile aici si pe FB daca ele intrunesc majoritatea.


III. TURNEUL DE RANKING

Cu ocazia Turneelor de Ranking, care sunt competitii cu premii destinate incurajarii evolutiei jucatorilor participanti la viata competitionala regionala, se primesc jucatori noi. La Turneul de Ranking poate participa orice jucator inscris pana la tragerea la sorti.


     •    Turneele de Ranking sunt competitii cu rol de stabilire a clasamentului jucatorilor de snooker pe plan local. De regula acestea se desfasoara cu incepere din grupe, din acestea calificandu-se jucatorii pentru etapele eliminatorii.
     •   Pentru participarea la Turneele de Ranking se stabileste de catre organizatori o taxa de participare, platibila pana la primul joc de dupa tragerea la sorti. 
     •    Jocurile in grupe se vor desfasura dupa sistemul cel mai bun din 5 frame-uri (primul la 3), toti jucatorii jucand cu toti ceilalti din grupa proprie  platin masa pe jumatate cu adversarul. Costurile sunt tarifate la jumatate de pret de Salonul de Snooker cu conditia prezentarii dovezii achitarii taxei de participare.
     •    Etapele eliminatorii se vor desfasura de principiu dupa sistemul (depinde de nr de participanti):
           -    optimi si sferturi si semifinale: cel mai bun din 7 frame-uri (primul la 4)
           -    finala: cel mai bun din 9 frame-uri (primul la 5)
     •    Jucatorii vor fi punctati astfel: ____ puncte castigatorii, ____punct pierzatorii, ___ puncte pentru neprezentare (in constructie).
     •    In caz de egalitate de puncte, pentru departajare se va tine cont de jocurile directe
     •    Pe tot parcursul turneelor se vor contabiliza si punctajele realizate la o singura vizita la masa (highest break), autorul celui mai ridicat break urmand a fi afisat pe Tabloul de Ranking.


IV. JUCATORII NOI

Jucatorii noi pot veni din orice localitate, cata vreme pot participa in Turneul de Ranking la jocuri. Intrarea jucatorilor noi in turnee (respectiv pe Tabloul de Ranking) se poate face exclusiv cu ocazia Turneului de Ranking. Jucatorii noi se pot inscrie in competitia pentru stabilirea clasamentului local, achitand taxa de participare si fiind pozitionati incepand de la ultimul clasat in jos, in ordine alfabetica.


V. REGULI PENTRU JUCATORI


1.   In timpul Turneelor de Ranking obligatoriula in toate etapele eliminatorii, cat si ori de cate ori decide COP, competitorul va purta tinuta de snooker (costum la vesta si papillon). La jocurile din grupe, chiar daca nu e obligatorie cea copleta, tinuta va evita imbracamintea larga sau ostentativ neingrijita, fiind obligatorie cea cu minim pantaloni si camasa. Lipsa tinutei poate sta la baza solicitarii adversarului (daca acesta este in tinuta) eliminarii jucatorului neconform din competitie, partida in cauza fiind castigata de solicitant cu scor la zero.
2.    Jucatorul va avea in timpul jocului dar si in afara acestuia un comportament civilizat si moderat, specific sportului promovat.
3.    Jucatorului ii sunt interzise cu desavarsire sub penalitatea avertismentului urmat de eliminarea din joc cu pierderea meciului, sa discute sau sa vocifereze cu adversarul sau spectatorii, sau chiar fara adresa (sie insusi), sa comenteze sau sa corecteze orice decizie a arbitrului cu exceptia repozitionarii bilei albe dupa fault, dar si atunci la solicitarea arbitrului si fara a atinge bilele, sa se manifeste zgomotos (trantire de tac, creta sau alte obiecte, lovirea mesei, a mobilierului sau a peretilor, etc), sa fumeze sau sa consume bauturi alcoolice in timpul jocului, sa se prezinte la joc sub influenta bauturilor alcoolice sau a altor substante interzise de lege.
4.    Jucatorul va fi deasemenea avertizat daca nu revine la fotoliu dupa terminarea randului la masa, unde are libertatea de a sta jos sau in picioare. Ii este insa interzisa deplasarea, ridicarea sau plimbarea in jurul mesei, etc, in timpul loviturilor efectuate de adversar. De regula jucatorul merge spre masa dupa ce adversarul a ajuns la fotoliu.
5.    Orice repetare a vreunei fapte care a fost penalizata prin avertisment de catre arbitru se va solda cu eliminarea din joc si pierderea acestuia, indiferent de stadiul acestuia sau situatia punctelor. Jucatorul eliminat va primi 1 punct, asimilat pierderii partidei.
6.    In general regulile sunt cunoscute de jucatori. Insistam doar asupra a cateva aspecte mai rar discutate:
     •    creta se tine de regula in buzunarul vestei, facand exceptie doar cazul in care aceasta jeneaza efectuarea unei lovituri tocmai prin faptul ca se afla in acel buzunar.
     •    cand este evident ca niciunul din jucatori nu va iesi din sau din preajma pachetului de bile rosii (de regula din cazul existentei unei bile rosii in zona bilelor inferioare si/sau aproape de buzunar), jucatorii trebuie sa fie ambii de acord asupra refacerii jocului, urmand a solicita arbitrului aceasta, constituind si singurul caz in principiu admis in care jucatorii discuta in timpul unui joc despre un aspect al acestuia.
     •    jucatorii sunt cei care solicita stergerea bilei albe sau a alteia care urmeaza a fi jucata sau care tocmai a fost jucata
     •    arbitrul va colabora strans cu jucatorii la refacerea pozitiei dupa fault, solicitand opinia ambilor jucatori.
     •   este deasemenea considerata fault efectuarea loviturii inainte ca arbitrul sa anunte punctajul! In cazul jocului la o bila colorata, arbitrul va anunta punctele dupa repozitionarea bilei colorate
     •    jucatorul aflat la masa poate opri jocul dupa introducerea bilei roz in cazul in care diferenta intre el si adversar este mai mare decat punctele disponibile pe masa (13) fara a pierde jocul si alocandu-i-se aceste puncte lui.

     

FOARTE IMPORTANT!
 

in cazul cedarii frame-ului, toate punctele disponibile pe masa vor fi alocate castigatorului

  - in cazul cedarii partidei inainte de terminarea tuturor frame-urilor minim necesare, castigatorul va primi pentru frame-urile nejucate din vina adversarului media punctelor obtinute in frame-urile in care a castigat in acea partida
  - in cazul neprezentarii adversarului (dupa minim 3 incercari de a stabili intalnirea si anuntarea in acest sens a COP!), cel care castiga prin neprezentarea jucatorului va primi ca si puncte de golaveraj pentru frame nejucate media tuturor frame-urilor in care a castigat jucate pana in acel moment cu alti jucatori in cadrul acelei etape. Daca e vorba de primul meci se va considera media din etapa trecuta.
  - calculul punctelor (posibile comparat cu disponibile pe masa) care vizeaza posibilitatea acordarii de catre arbitru a repetarii lociturii dupa snooker in caz de neatingerii bilei vizate sau a atinegrii alteia (celebrul "fault si ratare") se face inaintea efectuarii loviturii astfel:

       1. In cazul in care numarul de puncte disponibile pe masa este mai mare decat diferenta de puncte dintre cei doi jucatori, arbitrul poate aprecia un fault ca fiind "fault si ratare" in orice situatie in care considera ca bila putea fi teoretic atinsa de jucatorul aflat la masa. In acest caz adversarul poate cere refacerea pozitiei dinaintea executarii loviturii, poate cere ca jucatorul sa joace din nou din pozitia rezultata, sau sa aleaga sa joace el din pozitia rezultata.
NOTA: aprecierea arbitrului va tine cont si de capacitatea individuala a jucatorului, demonstrata pe parcursul jocului sau din notorietatea acestuia, daca este cazul. In acest sens un arbitru poate aprecia pentru un jucator bun sau foarte bun un fault ca fiind "cu ratare", insa pentru un jucator cu mai putina experienta, talent si iscusinta, doar fault.
       2. In cazul in care dupa efectuarea loviturii diferenta de puncte dintre cei doi jucatori devine mai mare decat numarul de puncte disponibile pe masa (inclusiv daca devine egala!), arbitrul NU VA DECLARA "fault si ratare" ci doar ratare. In acest caz adversarul decide daca continua el sau jucatorul aflat la masa.
       3. In cazul in care inainte de efectuarea loviturii diferenta de puncte dintre cei doi jucatori este mai mare decat numarul de puncte disponibile pe masa si (cu jucatorul aflat in avantaj aflat la rand) de pe urma unui fault diferenta de puncte devine mai mica decat numarul de puncte disponibile pe masa (jucatorul aflat in avantaj comite fault), arbitrul NU VA DECLARA "fault si ratare" ci doar ratare.
NOTA: Din acest moment ne aflam in situatia "1", respectiv de la urmatoarea lovitura se porneste cu numar de puncte disponibile pe masa mai mare decat diferenta dintre jucatori. (citat din http://ro.wikipedia.org/wiki/Snooker#Fault_.C8.99i_ratare)

​

 

​VI. REGULI PENTRU SPECTATORI


1.    Sunt inclusi in notiunea de spectatori si ceilalti participanti la turneu care nu se afla in timpul joculurilor conform programarii.
2.    In cazul in care nu exista arena montata, spectatorii vor putea urmari jocurile din picioare, fiind rugati sa pastreze distanta stabilita de arbitrii pana la zona de joc.
3.    Spectatorii sunt rugati sa mentina linistea si o atitudine civilizata pe tot parcursul desfasurarii turneului.
4.    Spectatorilor le este interzis cu desavarsire (sub penalitatea evacuarii din salon) sa sugereze lovitura urmatoare sau sa corecteze jucatorul daca acesta ataca o bila gresita, sa poarte discutii cu arbitrul sau cu oricare din jucatori, sa impiedice sau sa perturbe in orice fel desfasurarea jocurilor, la ambele mese. Deciziile in acest sens sunt la latitudinea arbitrilor.
5.    Spectatorii sunt rugati sa nu fumeze si sa nu consume bauturi alcoolice in aria rezervata acestora, fiind rugati sa faca acestea la barul salonului.
6.    Spectatorii sunt rugati sa comute pe silentios sau sa opreasca telefoanele mobile.
7.    Deasemenea spectatorii sunt rugati sa nu conturbe concentrarea jucatorului in timpul efectuarii loviturii sau a pregatirii acesteia, limitand aprecierile, incurajarile sau aplauzele la timpul dintre lovituri si oprind acestea imediat ce li se solicita de catre arbitrii, chiar daca solicitarea vine de la masa cealalta.

bottom of page